ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ

2013-06-12 12:42

ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ

Ενώ τόσα είναι χιλιοειπωμένα για τον Κωνσταντίνο Πέτρου Φωτιάδη Καβάφη ,  ούτε έφθειραν τη φήμη του ποιητή , ούτε ευτέλισαν τα ποιήματα του και τη νοηματική τους. Το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα , κάθε φράση σε ποίημα του ή κάθε του λέξη , σε προχωρά σε άλλα επίπεδα κι διαφορετικές ερμηνείες που δεν   παραμένουν σε όρια ώστε να πάψουμε να ενδιαφερόμαστε για το έργο της ποίησης του Καβάφη.

Κινήθηκε όμως έξυπνα ο Καβάφης σε πολλά σημεία. Συγκεκριμένα επειδή έγραφε σε μια χρονική περίοδο που μεσουρανούσε ο Φερνάντο Πεσσόα, έκανε το εξής . Κοινοποιούσε ή έγραφε με πολλά ψευδώνυμα που εφεύρισκε , έτσι ώστε δεν ήξεραν πως ανήκουν σε έναν ποιητή , αλλά σε διαφορετικούς .

Όλα αυτά τα γραπτά του , είτε είχαν εκδοθεί , είτε όχι , τα βρήκαν σε ένα μπαούλο , τακτοποιημένα και συλλεγμένα μετά το θάνατο του ,που το άνοιξαν. Κινήθηκε  λοιπόν ανώνυμα , μη γυρεύοντας τη δόξα και έγραφε μέσα στην ανυπαρξία , δίχως να μάχεται για τιμές και διακρίσεις.

Ως γνωστό σε όλους μας , ο Καβάφης κατέληξε στις 29 Απριλίου 1933 , όπου κι έκλεινε τα εβδομήντα έτη ζωής του , από καρκίνο του λάρυγγα . Σε όλα του όμως ήταν λες κι είχε κάνει συμφωνία με το πεπρωμένο .  Απεβίωσε στη γενέτειρα του, είχε φροντίσει δέκα χρόνια πριν για τη διαθήκη του , χωρίς να σημαίνει πως ζούσε περιμένοντας το θάνατο , αλλά το αντίστροφο , έβλεπε την προοπτική του θανάτου με μια πολύ σοβαρά υπεύθυνη στάση προς την ετοιμότητα του συμβάντος.

Ο ποιητής μας, φαίνεται πως έχει δεχθεί τις απόψεις και τα πιστεύω του Φιλοσόφου Φρίντριχ  Νίτσε , γιατί και χρονολογικά ήταν ο πρώτος Έλληνας ποιητής που γίνονται αναφορές άμεσα στα γραπτά του. Από τη πρώτη μάλιστα δημιουργική του περίοδο , απ΄ την αρχή της δεκαετίας του 1890 κι ύστερα , οι έννοιες στα ποιήματα του χαρακτηρίζονται από όρους καθαρά νιτσεϊκούς . Παράδειγμα ισχυρό , η  επιθυμία για δύναμη, να αποκτήσει δηλαδή ο άνθρωπος τεράστια δύναμη , να γίνει κατά Νίτσε υπεράνθρωπος. 

Στο ποίημα του Καβάφη με τίτλο «Δυνάμωσις», φαίνεται απροκάλυπτα ο πόθος για την υπέρβαση απόκτησης δύναμης. Πιθανολογούν πως το συγκεκριμένο ποίημα γράφτηκε το 1903 , όπου σ΄ αυτό βρίσκουν  λέξεις κλειδιά .

 

«Δυνάμωσις»

 

Όποιος το πνεύμα του ποθεί να δυναμώσει

να βγει από το σέβας κι από την υποταγή .

Από τους νόμους μερικούς θα τους φυλάξει ,

αλλά το περισσότερο θα παραβαίνει

και νόμους κ΄ έθιμα απ΄ την παραδεγμένη

και την ανεπαρκούσα ευθύτητα θα βγει.

Απ΄ τες ηδονές πολλά θα διδαχθεί.

Την καταστρεπτική δεν θα φοβάται πράξι

το σπίτι το μισό πρέπει να γκρεμισθεί.

Έτσι θ΄ αναπτυχθεί ενάρετα τη γνώσι .

 

Στο ποίημα αυτό διακρίνουμε τις απόψεις του που είναι καθαρά περί ελευθερίας και την περιγραφή  μιας προτροπής  προς την σκιαγράφηση για μία διαδρομή με κατεύθυνση τη γνώση και τη διανόηση. Ο στόχος του ήταν μόνιμα η κατάκτηση για γνώση και όντως η απόλυτη γνώση διακρίνουμε πως φωλεύει στην ποίηση του.

Για τον Καβάφη εκεί που είναι κρυμμένες οι αρνήσεις , είναι και οι καταφάσεις . Η γνώση είναι δύναμη , ισχύς , είναι  η σωτηρία από δεινά ανόητων καταστάσεων της ζωής. Μέσα στο αδύναμο , είναι κρυμμένο το δυνατό . Το δυνατό που έχει εξουσία στην δίωξη της

«Αθλιότητας»….

Γνήσιο χειρόγραφο με παράγραφο από το ποιήμα του ποιητή μας ""Ιθάκη""

 

 

Γνήσιο χειρόγραφο , με όλοκληρο ποιήμα ""Ιθάκη""  από τον ποιητή.

 

 

Η ταυτότητα του ποιητή μας Κωνσταντίνου Π. Καβάφη 

 

 

 

Λυρίκα Σκλαβούνου ,

Υπεύθυνη , δημιουργός και διαχειρίστρια

της λογοτεχνικής ομάδας  Logotexniko Symposio κ.α

Άρθρο μου για τον e-provolea

https://www.e-provoleas.gr/

 

 

 

 

Η   Λυρίκα Σκλαβούνου γεννήθηκε το 1977 . Τελείωσε ψυχολογία , αλλά ακολουθεί το επάγγελμα του λογοτέχνη ,όπου την έχει κερδίσει κι έχει διακριθεί στο χώρο , έχοντας κερδίσει και σπουδαία βραβεία . Είναι η υπεύθυνη και δημιουργός της λογοτεχνικής ομάδας στο  facebook  «Logotexniko Symposio , Logotexniko Symposio II και το Logotexniko Symposio III , είχε την ιδέα να διαχειριστεί την ομάδα η φίλης , αντιπρόεδρος της ομάδας Κυριακή Αλεξοπούλου. Περισσότερες πληροφορίες στο blog της

https://choris-antigra-o6.webnode.gr/